Nieuws

Home / Nieuws / Nieuwjaarsrede 2024 door fractievoorzitter Dave van Koppen

Nieuwjaarsrede 2024 door fractievoorzitter Dave van Koppen

Nieuwjaarsrede 2024 door fractievoorzitter Dave van Koppen

Naaldwijk, 1 januari 2024

‘Even stilstaan leidt tot vooruitgang’. Dit moet ongetwijfeld hét citaat van het huidige college zijn geweest als we terugkijken naar 2023;
“…er gebeurt namelijk nog steeds niks. (!)”

Traditiegetrouw mag ik als fractievoorzitter van LPF Westland een nieuwjaarsrede schrijven. Een verhaal waarbij we als partij terugkijken naar het afgelopen politieke jaar en vooruitblikken naar het jaar dat voor ons staat. En om terug te blikken naar 2023 moest ik echt weer in de computer duiken om te kijken wat er zich het afgelopen jaar politiek heeft afgespeeld.

Dat begon pas in maart, nadat we in januari en februari slechts vergaderd hebben over de leeftijd van een BABS in Westland en voor de vierde keer de ‘Aluhoedjes-personen’ en het bijbehorende Westlands antennebeleid ter sprake kwam. In maart stond namelijk zwembad de Waterman in Wateringen én het aankopen van het Fletcher Hotel in Naaldwijk op de agenda. Twee belangrijke punten waarbij er in onze ogen twee, voor het Westland, historische blunders van verkeerde besluiten zijn genomen. Deze verkeerde keuzes gaan Westland de komende jaren echt nog héél veel geld kosten.

In april was er ook een extra raadsvergadering nodig om een klungelende Westland Verstandig wethouder om opheldering te vragen rondom de chaos bij de huishoudelijke hulp en maakte het college er in de maanden april en mei een puinhoop van op het gebied van flexlocaties in Westland. Locaties als de Poeldijkseweg in Monster, de Opstalweg in Naaldwijk en de Heulweg in Kwintsheul kwamen als konijnen uit de hoge hoed, terwijl de communicatie met bewoners in dat gebied zeer slecht was! Gelukkig hebben we als LPF Westland d.m.v. een motie deze locaties kunnen tegenhouden, maar het toonde wel het ‘niet-in-control’ zijn van het college op dit dossier!

Ook in juni werd dat falen weer pijnlijk zichtbaar, toen wederom een Westland Verstandig wethouder, stevig aan de tand werd gevoeld. Ditmaal over het bijzondere/belachelijke plan om vrijwel direct de WOS te verhuizen naar de Veiling in Poeldijk. Uiteindelijk stapelden de fouten zich in dit dossier zó op dat de voltallige gemeenteraad het vertrouwen in de Westland Verstandig wethouder heeft opgezegd. (minus de eigen fractie Westland Verstandig; zij gaven later in de media aan óók geen vertrouwen te hebben in de eigen wethouder, maar wilden dit op een later moment aan hem kenbaar maken) De wethouder kon vertrekken.

In het najaar stond er wederom weinig tot niets (inhoudelijks) op de agenda. Wel was er voor het eerst in de geschiedenis van gemeente Westland gelekt uit een collegevergadering (!), stemde de gehele oppositie unaniem tegen de begroting en was er een extra raadsvergadering nodig omdat de twee grootste partijen uit de coalitie ruziënd en rollebollend over straat gingen. Wat dat betreft neem ik mijn woorden van het begin terug; er gebeurt wel degelijk iets in Westland..

Voor 2024 hoop ik in ieder geval en zo heb ik het ook verwoord tijdens de begrotingsbehandeling in november dat iedereen het Westlands belang voorop blijft stellen. En niet dat er tactisch wordt geschaakt en gekeken naar de portefeuilles van eigen wethouders en eigen partijbelang. De grote mastodonten uit de Westlandse politiek zullen hierbij over eigen ego’s heen moeten stappen en samen vooruit moeten kijken.

Als LPF Westland varen wij, ook in 2024, onze eigen koers. Al jaren volgen we de spreuk:  ‘We zeggen wat we denken en we doen wat we zeggen!’  We hebben een geweldige fractie, met stuk voor stuk toppers die allemaal het woord voeren op hun eigen expertise. Iets waar ik als fractievoorzitter trots op ben. Deze sterke fractie gaat ook in 2024 weer voor u aan de slag met o.a. punten als een eerlijke toewijzing voor Westlandse woningzoekenden en inzetten op een nieuw theater de Naald. (meenemen
in herontwikkeling Verdizone en/of met toevoegen van woningen)

Een echte scherpe politicus en/of Westlandse mastodont zoals er een aantal zijn in Westland ben ik niet en zal ik, denk ik, ook nooit worden. Ik probeer, op mijn manier, wat voor het Westland en de Westlanders te betekenen. Uiteraard in eerste instantie in de politiek, maar juist ook daarbuiten. Met vele vrijwilligerstaken in de kerk, vrijwilliger bij verschillende stichtingen en de inzet voor goede doelen.

En laat 2024 nou juist ook wéér het jaar van de Westlandse goede doelen worden. Zo is er natuurlijk ieder jaar de gigantische (maatschappelijke) inzet van Team Westland.
Maar staan het komende jaar ook weer A Local Swim van ALS Westland en de 24-uurs rit van de Westlandse Ride op het programma. Beide prachtige evenementen die bezig zijn voor het goede doel. Ik ga daar sowieso weer aan meedoen en het maakt mij trots dat ik waarschijnlijk de enige Westlander ben die kan zeggen dat hij de combinatie kan maken van deelname aan alle edities van A Local Swim als óók deelname aan alle edities van de 24-uurs rit van de Westlandse Ride. Zo komt onze politieke slogan ‘Westlanders voor het Westland!’ ook weer tot uiting.

Als laatste, maar ook als het belangrijkste, wens ik u/jullie allemaal een mooi, sportief, goed en bovenal gezond 2024 toe. Maak er wat moois van!

‘Geloof in die ene reden waarom het wel kan!’

Dave van Koppen
Fractievoorzitter LPF Westland

Blijf op de hoogte

Categorieën

Archief

Meer nieuws